Andningsrytmen var nyckeln när jag lärde mig crawla
Jag är uppväxt vid havet och har alltid älskat vatten och att kunna crawla har varit en stark önskan sedan jag var liten. Att klara längre än 25 meter utan att ta helt slut var dock en omöjlighet tills för bara för ett år sedan, då jag insåg att jag höll andan när ansiktet var under vattnet. När jag började andas mer rytmiskt, dvs andades ut hela tiden under vattnet i ett jämt flöde, lyckades jag omgående simma 50 meter, innan paniken och mjölksyran tog överhanden.
Insikten att jag höll andan väckte en hel del funderingar då jag som andningscoach i tid och otid talar om för andra människor hur viktigt det är att andas rytmisk. Det jag har insett är att vi kan ha en bra andning i vissa situationer medan den vid andra tillfällen kan ha stort utrymme för förbättring.
Från 50 till 2 000 meter crawl utan vila på 3 gånger
Nåväl, på 50-metersnivån har jag ”stått och stampat” tills jag för några veckor sedan klev ned från mina höga hästar och började andas oftare – var 3:e armtag istället för var 4:e, 5:e eller 7:e. Det gav resultat direkt och jag klarade 100 meter, 150 och därefter 200 meter. -Yes, nu har jag knäckt koden, och tänkte att nästa gång kanske jag skulle kunna simma ännu litet längre. Det gjorde jag – det blev hela 1000 meter crawl utan vila och gången efter klarade jag 2000 meter!! En hyfsad utveckling alltså på de tre senaste gångerna jag simmat, från 50 till 2000. Rent konditionsmässigt är jag varken bättre eller sämre tränad än tidigare.
En ödmjuk och nyfiken inställning tror jag är en viktig framgångsfaktor i all form av effektiv inlärning. För min del handlade det om att inte tro ”jag är minsann andningsexpert sedan 5 år och vet nog hur jag ska andas”.
Andningsrytmen nyckeln
En bra, rytmisk andning lägger grunden till en bra prestation oavsett idrott och hjälper oss få full tillgång till kroppens enorma inre resurser. Vid simning är det extra tydligt hur andningen påverkar prestationen då en spänd och orytmisk andning lägger grunden för ett spänt och orytmiskt sätt att simma på. För att utveckla din andning när du crawlar tänk på följande fyra saker:
- Jämn utandning genom näsan. Många håller andan när huvudet är under vattnet. När det är dags att andas behöver man då först andas ut och sedan andas in så snabbt som möjligt. Det är lätt att förstå att det inte är optimalt då andningen blir forcerad och stressad. Andhållning i sig gör oss också generellt mer spända. Om möjligt försöka andas ut genom näsan. Inandnind vid crawl gör jag än så länge via munnen. Har testat att andas in via näsan några gånger, men det är svårt.
- Rätt andningsfrekvens. Det stora genombrottet för mig kom när jag hittade en andningsrytm som exakt motsvarade min kropps behov. När jag andades för sällan med 4, 5 eller 7-takt fick jag syrebrist och mjölksyra. Att det gick så snabbt att öka min prestation när jag väl hittade rätt (andas var tredje armtag) beror troligtvis på att jag redan hade med mig de övriga tre punkterna.
- Näsandning i vila. När du vilar vid bassängkanten mellan simlängderna, stäng munnen och andas genom näsan för att komma ned i varv så snabbt som möjligt. Ulf Dextegen, fridykare som klarar att hålla andan i 9 min och innehar två VM-brons, berättar här om hur han får snabbare återhämtning med näsandning.
- Förbättra vardagsandningen. Bra andningsvanor i vardagen gör det lättare att få till en bra andning när du simmar. Veckan har 168 timmar och oavsett hur mycket du simtränar andas du merparten av dina andetag utanför simbassängen. En tumregel är att ju sämre andningsvanor i vardagen desto svårare att andas avslappnat i simbassängen.
Författare: Anders Olsson
Anders Olsson inspirerar människor till bättre andningsvanor genom kurser i Medveten Andning. Han har skrivit boken med samma namn och tagit fram Relaxator Andningstränare och Sleep Tape.
The post Andningsrytmen var nyckeln när jag lärde mig crawla appeared first on Medveten Andning.